Често цитират известният радиоводещ Бернард Мелцер, който каза: Преди да говорите, запитайте

...
Често цитират известният радиоводещ Бернард Мелцер, който каза: Преди да говорите, запитайте
Коментари Харесай

Вярно, любезно, необходимо или полезно

Често цитират известният радиоводещ Бернард Мелцер, който сподели: " Преди да говорите, запитайте се дали това, което ще кажете, е правилно, общително, належащо или полезно. Ако отговорът е " Не ", може би това, което ще кажете би трябвало да се остави премълчано ". Смятам, че това е толкоз правилно както на работното място, по този начин и в персоналния живот. Въпреки това той предлага седем безполезни думи и изречения, които всеки трябва да обмисли да отстрани от професионалния си речник.

1. Не мога

" Независимо дали вярваш, че можеш да направиш нещо или не, прав си. Казал го е Хенри Форд през 1947 година Аз обаче имам своя версия. Винаги, когато ме питат за най-хубавия ми съвет, постоянно споделям: " Не мога "  рядко е прецизен. " Избирам да не "  често е най-правилният. 

Казвам рядко, тъй като някои неща са несъмнени истини. Знам, че не мога да се опълчва на гравитацията. Това е реалност. Но в случай че кажа, че не мога да подвигна тежко тегло, може да не е правилно. През множеството време това, което можете или не можете да извършите, е избор. Опитайте се да замените негативното " Не мога "  с позитивното " Как мога? "  и вижте какво ще се промени.

2. Много

Този е доста мързелив обикновено не значи нищо. Има надалеч по-ефективни епитети и модификатори, които могат да се употребяват вместо " доста ". Вместо да казвате, че някой е доста кадърен, опишете го като ловък или заменете " доста изтощен " с " отпаднал ". 

3. Това не е моя работа

Трудно бихте намерили човек, който в никакъв случай не е бил помолен да се грижи за нещо, което механически не е негова работа. Да, това може да бъде разочароващ сюжет, само че оказва помощ ли тази фраза на някого от двете страни на въпроса?

Дори и да смятате, че е това не е ваша работа, помислете за по-продуктивен отговор, който способства за постигането на плануванаъа цел. Нещо друго, което би трябвало да имате поради, е, че в случай че бъдете помолени да се справите с работа, която е отвън обсега на вашите отговорности, това може да докара до по-големи благоприятни условия.

4. Нямам време

Да казваш на сътрудник, началник или клиент, че нямаш време за нещо, е жестоко и също така може да хвърли неприятна светлина върху уменията ти за ръководство на времето. Алтернативните изречения включват разновидности на " Можем ли да обсъдим това, когато приключа с плана, върху който работя? "  или " Днес съм ангажиран, само че кажете ми, когато имате потребност от това и ще ви уведомя, в случай че мога да се погрижа за него ".

Ако поръчката идва от горната страна и вашата честотна лента е в действителност разтегната, можете да визиите настоящия си лист със задания и да попитате дали има нещо, което би трябвало да премахнете от целите, с цел да приспособите новата задача.

5. Скоро ще го имате

" Скоро "  не може да се мери количествено и заради това е обект на мощно пояснение. Без строги периоди нещата постоянно се изплъзват от радара. Осигуряването на твърда дата или час освен задава ясни упования, само че също по този начин може да ви помогне. Ако предпочитате по-голяма еластичност, ангажирайте се с интервал от време, като да вземем за пример " Ще го имате най-късно в сряда ".

6. Трябва

" Ние би трябвало "  трябва да се употребява единствено дружно с финален детайл с времеви рамки.

7. Не знам

Само по себе си " Не знам " е задънена улица. И когато е последван от ангажимент за намиране на отговор, по-добрият метод е да предоставите информацията, която знаете. Това е разликата сред " Не знам по кое време пратката ще дойде "  и " Пратката е трябвало да дойде в понеделник. Ще се свържа с превозвача за актуализация и ще се върна при вас до края на деня ".

Не всички тези думи и изречения наскърбяват всички хора, несъмнено. Но езикът е това, което използваме за основаване и поощряване на връзките. Осъзнаването и обмислянето на метода, по който го използваме и по какъв начин въздейства на другите, може да промени цялостната игра. 

Източник: Мария Хагърти, основен изпълнителен шеф на Dotcom distribution

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР